V Turecku zavražděn biskup Luigi Padovese, autor Malých rozhovorů svatých

8.6.2010

V Turecku zavražděn biskup Luigi Padovese, autor Malých rozhovorů svatýchV tureckém Iskenderunu byl 3. června 2010 ubodán římskokatolický biskup Luigi Padovese. Z vraždy je podezřelý jeho řidič Murat, který pro biskupa pracoval přes čtyři roky. Podrobnosti nejsou zatím známy. Zločin je dalším v řadě útoků proti katolíkům v Turecku v posledních letech. Křesťané tvoří méně než jedno procento ze 70 milionů obyvatel země. Padovese, který pochází z Milána, usiloval v minulosti o větší práva pro křesťany žijící v Turecku. Od roku 2008 byl předsedou turecké biskupské konference. Angažoval se v dialogu s muslimy. Vatikánský mluvčí Federico Lombardi označil usmrcení biskupa za strašlivé a neuvěřitelné.

Kapucínský biskup Luigi Padovese (1947–2010) byl odborníkem na rané křesťanství a dobu církevních otců. Napsal Úvod do patristické teologie (Introduzione alla teologia patristica, 1992). V češtině vyšla půvabná knížka Malé rozhovory svatých.

Autor zde propůjčil hlas světcům a světicím z Berniniho kolonády na Svatopetrském náměstí v Římě, aby si před našima očima vyměnili názory na problémy aktuální v jejich i naší době. Svatým v jeho podání nejsme lhostejní, stále se za nás přimlouvají u Boha. Zůstávají ale v první řadě našimi bratry a sestrami, chtějí se s námi podělit o své zkušenosti. Někteří povstali k novému způsobu životu z velké mravní pokleslosti – a o to víc pak mohou svědčit o milosrdné Boží lásce.

Luigi Padovese zde neotřelou formou poukazuje na to, jak důležité pro svatost jsou hodnoty jako vnitřní svoboda, humor a odvaha k pravdě. Využívá při tom úryvků z vlastních spisů svatých nebo vyprávění o jejich životě. V knize se setkáváme jak s postavami známými (např. František z Assisi, Kateřina Sienská, Terezie z Avily, Ignác z Loyoly), tak pozapomenutými (někdejší prostitutky Marie Egyptská a Pelagie Jeruzalémská, odstoupivší papež Celestýn V., aj.). Živá rozprava světců a světic ústí nakonec v poselství křesťanům třetího tisíciletí – laikům, kněžím, řeholníkům, biskupům i papežům.

Malé rozhovory svatých

 Ukázky z knihy:

Láska je jako jeřáb, který vyzdvihuje do výše
Jaké bude poselství svatých na počátku třetího tisíciletí?

Sekce: zprávy   |   Tisk   |   Poslat článek známému